За Несебър

За Несебър

Несебър e един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години, известен също като „градът на 40-те църкви“. Основан е от древните гърци през V век пр. н. е. на мястото на по-ранно тракийско селище. Най-голям разцвет постига в началото на XIV век, когато са били построени повечето църкви на полуострова. През 20 век градът отново започва да процъфтява и да се развива като музеен и туристически център. През 1983г. градът влиза в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Несебър условно се дели на 2 части: Нов и Стар град. В Новата част на Несебър се намират повечето адмистративни сгради, поща, офиси на банки и др. Старата част на града е напълно противоположна на новата, живописно разположена на малък полуостров, където са съсредоточени историческите сгради, древни църкви, старинни къщи и музеи. Именно те придават на Несебър особено очарование и създават неповторимата му атмосфера.​

Всичко това превръща Несебър в един от най-преуспяващите курорти на българското черноморско крайбрежие. Сред забележителностите, които трябва непременно да се посетят в Несебър, са църквите на Христос Пантократор, Св. Йоан Кръстител, Старата Митрополия, св. Стефан и др., а също и крепостната стена. Несебър по право се гордее и със своите прекрасни плажове с дребен златист пясък. Около полуострова е изградена крайбрежна алея за разходки. Пристанището в Старата част е спирка на международни крузни кораби, наблизо е и яхтеното пристанище. В непосредствена близост до Несебър се намира и един от най-известните курорти на България – Слънчев бряг, където освен хотели има и много средства за развлечения за любителите на нощния живот.